Kuinka upottaa ISRC-koodi musiikkivideoon

Kirjoitan tämän artikkelin siitä syystä, että tuhlasin eilen todella paljon aikaani kysymykseen, joka on jo otsikossa: kuinka upottaa ISRC-koodi musiikkivideoon.

Taustaa ISRC-koodista

ISRC-koodi (International Standard Recording Code) on äänitteiden kansainvälinen koodijärjestelmä, joka perustuu Kansainvälisen Standardisointiliiton hyväksymään standardiin. (lähde: http://www.ifpi.fi/info/palvelut/kayttoohjeet)

Käytännössä musiikin ja musiikkivideoiden tuottajat (ne tyypit jotka tekevät tuota kulttuurimatskua, kuten minä ja mieheni) hankkivat omat ISRC-tuottajakoodinsa. Nuo koodit upotetaan musiikin masterointivaiheessa kappaleiden metatietoihin, minkä jälkeen musiikin korvauksista huolehtivat tahot pystyvät seuraamaan missä ja kuinka kauan mikin kappale on soinut. Tämän jälkeen teoksen tuottaja voi saada soitosta palkkansa.

Musiikki ja musiikkivideot kuuluvat hieman eri kategoriaan, ja noiden tuottamiseen tarvitaan omat koodinsa. Musiikin masterointivaiheessa ISRC-koodin upottamisessa ei ole ongelmaa. Musiikkinohjelmien metatietoikkunoissa koodin paikka on selkeästi merkitty. Alla esimerkit Logic Pro 9:n ja masterointiohjelma XO Waven metatieto-osioista.

isrc-koodi

Ongelmaksi nousi ISRC-koodin upottaminen musiikkivideoiden metatietoihin. Videoneditointiohjelmissa (mikä sanahirvitys!) ei ole selkeää paikkaa koodille. Useiden englannin- ja suomenkielisten sivustojen, youtube-kanavien ja keskustelupalstojen kahlauksen jälkeen olen päätynyt siihen, että koodi upotetaan videoon ikäänkuin ”lisätietona”. Yhtä oikeaa ja virallista keinoa ei näemmä ole. Tuolla kohdassa 18 on vähän aiheesta: http://www.avla.ca/isrc/isrc-application-form/frequently-asked-questions.aspx

Alla kuva editointiohjelma Adobe Premiere Pro:n Export-vaiheen metatietoikkunasta. Äkkiseltään laittaisin ISRC-koodin kohtaan ”Description” (kuvaus) tai ”Identifier” (tunniste). AVLA:n sivujen mukaan tieto pitäisi ymmärtääkseni laittaa jonnekin alueella ”Rights Management” (oikeuksien hallinta). Mielestäni vaihtoehtoja on kaksi: ”Certificate” (todistus, varmenne) tai ”Owner” (omistaja). Ota tästä sitten selvää…

isrc-koodi2

Toivon että tästä artikkelista on apua niille jotka, etsivät vastausta samaan kysymykseen kuin minä eilen. Ja jos jollakulla musiikkivideoexpertillä on lisätietoa aiheesta, niin laita kommenttia tulemaan. Olen huomannut että ratkaisut eivät näytä löytyvän näiden ohjelmien manuaaleista tai Kansainvälisen Standardisointiliiton ohjeistuksista. Ratkaisut löytyvät niiltä tyypeiltä, jotka puuhailevat näiden ohjelmien ja asioiden parissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s