Tehdään biisi, osa 1 – taustaa

Rakastan musiikkia. Rakastan kuunnella sitä. Rakastan soittaa sitä. Rakastan laulaa biisejä. Konsertissa, keittiössä, suihkussa, pianon ääressä tai karaokekuppilassa. Rakastan tuntea musiikin, bassorummun iskut sisuksissani. Rakastan nähdä valittavan särökitaran taipuvan hurmoksessa riffaavan taiturin käsissä. Rakastan tanssia musiikin tahdissa, antaa rytmin vallata koko kehon ja heilua valtoimenaan välittämättä meneekö askeleet oikein. Mikä edes on oikein?

Jos joku kysyy mikä on lempibiisini tai – bändini, en pysty vastaamaan. Miksikö? Ensinnäkin kuuntelen musiikkia aina 1700- luvun Beethovenista raskaimpaan örinäheviin. Ja mitä siihen väliin jää? Rock, pop, jazz, reggae, blues, funk, metal, iskelmä ja ooppera. Edellä mainittujen alalajeja edes viitsi edes mainita, muuten tämä artikkeli olisi pelkkä lista musiikkigenreistä. Jotkut lajit jätin tarkoituksella luettelosta. Palefacea ja Tommy Lingreniä lukuunottamatta hiphoppia, räppiä ja transea ei ole kuulunut kaiuttimistani vuosiin, ja housea fanitan vain tv-sarjan muodossa. Toinen syy miksi en voi määrittää mielimusiikkiani on, että se on kiinni mielialasta, mitä olen tekemässä tai mikä vuodenaika on menossa.

Mieluisin musiikkigenreni rockin ohella on metalli kaikkine alalajeineen. Pidän voimakkaasta, asenteellisesta tulkinnasta niin soitannassa kuin laulamisessa. Pidän myös taidokkaista melodioista ja kappale- ja lyriikkarakenteista. Erityisesti Suomeen on putkahtanut 2000-luvulla todella taitavia metalliyhtyeitä, joiden kappaleissa yhdistyy progressiivisuus ja kansanmusiikki sinfonisilla mausteilla ja kalevalaisella runoudella. Metallimusiikin alalajisto onkin nykyään melkoisen kirjava ja genren voisi luokitella jo populaarimusiikiksi, sen verran suuren yleisön se on saavuttanut 50-vuotisen taipaleensa aikana. Mainitsenpa muutaman, ämyreistäni usein kaikaavan mainion alalajin ja yhtyeen metallin ensiaskeleista 60-70 -luvuilta kohti nykypäivää.

 • Perinteinen rockista ja bluesista kipinänsä saanut Heavy rock/metal (deep purple, led zeppelin, black sabbath)
 • Brittihevin uusi aalto (Judas Priest, Iron Maiden)
 • Glam rock eli tukkahevi (Whitesnake, Hanoi Rocks)
 • Thrash metal (Metallica, Mokoma)
 • Death metal (Children Of Bodom)
 • Black metal (King Diamond)
 • Nopeatempoinen power metal (Stratovarius, Sonata Arctica)
 • Klassisesta musiikista, kuten barokista ammentava neoklassinen metalli (R.Blackmore, Rainbow)
 • Progressiivinen metalli (Kamelot, Dream Theater)
 • Kansanmusiikkivaikutteinen folk metal (Korpiklaani, Kiuas)
 • Viikinkimetalli (Turisas, Teräsbetoni)
 • Konemetalli (Ruoska, Turmion Kätilöt)
 • Sinfoninen metalli (Nightwish, Serenity)

R. Blackmore, Led Zeppelin, Judas Priest, Iron Maiden

Korpiklaani, Turisas, Teräsbetoni, Nightwish

Tässä oli ajatuksiani musiikista. Nyt olisi tarkoitus tehdä itse biisi. En osaa määritellä kappaletta etukäteen, vaan sen näkee vasta valmiina. Jonkin verran tyylisuuntaan vaikuttaa se, etten hallitse hyvin muuta soitinta kuin koskettimet. Tosin mieheni, lankoni ja isäni ovat mainioita kitaristeja, joten saan taatusti heiltä apua jos tarvitsen.

Kappaleen tekemisen aikana tulen kertomaan muun muassa soittamisesta, sanoittamisesta, säveltämisestä, kappalerakenteista, soinnuista, Logic Pro -ohjelmasta, äänittämistä ja siinä käyttämästäni laitteistosta, miksauksesta ja masteroinnista, ja jos biisistä tulee kelvollinen, myös musiikkivideon tekemisestä.
Ja kaikki kotikonstein 🙂

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s