GarageBand – alkeet

Kuten edellisessä kirjoituksessani kerroin, olin tyrmistynyt siitä etten ollut huomannut puoleen vuoteen sitä että Macissäni on ohjelma jolla voi tehdä musiikkia. Ohjelma oli yksinkertainen ja aloittelijoille suunnattu. Ja sitähän minä olin, aloittelija!


GarageBandin käyttöliittymä on selkeä ja vieläpä suomenkielinen. Ylävasemmalta lähtee paikat ääniraidoille. Alavasemmalta pienestä sakset-kuvakkeesta nousee yksittäisen raidan ikkuna. Pianorulla näyttää midiraidan valkoisina palkkeina joita on mahdollisuus siirrellä mielensä mukaan. Partituuri taas näyttää midiraidan nuotteina, joita pystyy myöskin liikuttelemaan. Raidasta tulee automaattisesti audioraita kun äänittää vaikkapa laulua tai kitaran soittoa. Audioraita näkyy ikkunassa graafisena esityksenä ääniraidan sisällöstä.Keskellä alapalkissa on kelaus-, play/stop-, nauhoitus-, luuppi- ja metronominappulat, sekä äänenvoimakkuuden säätö. Keskellä on myös sininen digitaalinen taulu josta on mahdollista säätää/laittaa näkymään sävellaji, tempo, tahtilaji, aika, tahdit ja viritin.

Oikeassa alareunassa on kolme nappulaa:
Oikea alareuna

  • Ensimmäisen nappulan (Luuppi/silmukat) takaa avautuu valmiit luupit, joita voi mielensä mukaan vedellä projektiin raitojen alapuolelle.
  • Toisen nappulan (info) takaa avautuu soittimien valinta ja muokkaus, sekä masterraidan valinta ja muokkaus.
  • Kolmannen nappulan (mediaselain) takaa pääset tietokoneellasi olevaan mediaan (musiikki, kuvat, video) käsiksi. Näitäkin pystyy siirtämään GarageBand projektiin vetämällä ja tiputtamalla.

Nyt kun tiedetään mistä mitäkin löytyy pitäisi ruveta biisin tekoon! Mutta millä soittaa? Mielestäni paras tapa aloittaa on etsiä käsiinsä lähin midikosketinsoitin, liittää se piuhalla Maciin ja ruveta pimputtelemaan.

Jos sellaista ei nurkissa pyöri, koskettimina toimikoon tietokoneen näppäimistö: paina GarageBandin ylävalikosta ikkuna > sävelnäppäily. Työpöydälle avautuu koskettimiston kuva. Kun painat ikkunassa A-ikonia näppäimistösi on muuttunut midikoskettimiksi.


Jos suunnitelmissa on harrastaa GarageBand -musisointia enemmänkin, kannattaa ehdottomasti hankkia midisoitin. Thomannin verkkokaupasta saa kelpo pelin alle sadalla eurolla.
Sitten ei muuta kuin vedetään punainen osoitin kappaleen alkuun, laitetaan nauhoitus päälle ja aletaan soittamaan! Tein avuksi havainnollistavan videon biisillä Hämähämähäkki.


Kirjoitan GarageBandin toiminnoista myöhemmin tarkemmin 🙂

Mainokset

2 thoughts on “GarageBand – alkeet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s