Elämää PC:n parissa


Pöydälläni komeilee 27 -tuumainen neliytiminen iMac Intel Core i5 -prosessorilla ja 4 Gt:n muistilla. Kyllä, upea hopeanvärinen esine, ensimmäinen (ja toistaiseksi ainoa) iMacini. Ostin sen syksyllä 2010, joka oli myös käännekohta siihen astisiin atk-kokemuksiini. Yhtäkkiä tietokone ei ollutkaan enää se välttämätön paha, riesa, joka työntää työpöydälleni kaikenlaisia pop-up -ikkunoita joista en ole kiinnostunut. Vuosia olin raskaiden virustorjuntaohjelmien terrorisoitavana, vaikka saatoin vain yrittää lukea sähköpostiani.

Ensimmäinen tietokoneeni (se kermanvärinen pönttö-pc, jossa oli Windows 2000) palveli opiskelijaboksissani noin vuoden verran (2004-2005), kunnes eräänä päivänä se räjähti. Onneksi en ollut koneen ääressä. Kuulin vessassa ollessani olohuoneesta (yksiön ainoasta huoneesta) pamauksen. Kurkistin vessan oven raosta varovasti mitä on tekeillä, ja näin kuinka entisen koneeni tummunut näyttö työnsi savua sisuksistaan. Se siitä sitten.

Toinen koneeni oli myös pöytä-pc, hieman hienostuneempi sinertävänharmaanvalkoinen, jossa oli Windows XP -käyttöjärjestelmä (paras käyttöjärjestelmä mitä Microsoft oli tehnyt ja mitä luultavimmin tulee koskaan tekemään). Tässä oli kone jossa pyöri jopa serkulta saatu Photoshop 7. Saatoin nyt aloittaa graafisten taitojen harjoittelun myös kotioloissa. Vaikka kyseessä oli mielestäni paras Microsoftin käyttöjärjestelmä minun oli todettava, että se oli silti Windows pop-up -ikkunoineen ja virusuhkineen.

Asensin koneeseen kaksi käyttöjärjestelmää: Windows XP:n PhotoShopin käyttöä varten ja Linuxin Ubuntun kaikkea muuta tietokoneen käyttämistä varten. Mutta miksi Ubuntu? Käytettävyydeltään Ubuntu oli kuin koulun Macit, se toimi kuin unelma. Tarkemmin sanottuna Windows oli kuin KELA. Ensin piti hoidella lukuisa määrä älyttömiä välivaiheita ja klikkauksia, eikä tämän jälkeenkään tavoiteltu lopputulos välttämättä toteutunut. Linux ja Mac olivat toista maata: käyttöliittymä oli yksinkertaisen tyylikäs, ohjelmia oli helppo asentaa koneelle, ohjelmat toimivat hyvin eikä kumpikaan kerännyt viruksia nimeksikään.

Tähän väliin pientä moralisointia. Mielestäni oppilaitosten pitäisi ottaa opetussuunnitelmaansa (edes rinnalle) ilmaisten ohjelmien opetus. Ymmärrän toki että koulut saavat rahoitusta näiltä ohjelmistojäteiltä että pitävät heidän ohjelmat opetussuunnitelmassaan. Tämä kuitenkin aiheuttaa kierteen, jossa valmistuneet opistelijarukat turvautuvat piratismiin tai menevät ostamaan kalliita ohjelmia kun eivät muitakaan osaa käyttää, kiitos koulutuksen.

Seuraavana muutamia esimerkkejä mitä koulussani opetettiin, ja mitä olisi pitänyt opettaa:

  • Microsoft Office n. 300 e -> Open Office 0 e
  • PhotoShop 859,77 e (suoraan Adobelta) -> Gimp 0 e
  • InDesign 859,77 e (suoraan Adobelta) -> Scribus 0 e
  • 3ds MAX 3900 e (suoraan Autodeskiltä) -> Blender 0 e

Vuodet 2007-2010 ja Windows Vista. Uuden koneen hankinta tuli eteen vuonna 2007, kun vanhan pc:n suorituskyky ei riittänyt uusimpien ohjelmien pyörittämiseen. Hankin pöytä-pc:n Windows Vista käyttöjärjestelmällä. Siinä toimi kohtalaisesti uusi Adoben CS3 Design & Web Premium jolla saatoin tehdä seminaari- ja opinnäytetöitä kotona. Jokainen opiskelija tietää, että edellä mainittuja töitä tehdään hirmuisella kiireellä viime tingassa ja keskellä yötä. Mahdollisuus kotona työskentelyyn oli siis välttämätöntä.Vuonna 2008 kannettavan tietokoneen hankinta (Fujitsu Siemens) tuli ajankohtaiseksi kun sain taittajan paikan eräästä lehdestä ja kone tuli olla joka paikassa mukana. Vuoden kuluttua koneen hankinnasta se rupesi kaatuilemaan. Erityisesti PhotoShopin käytöstä tuli mahdotonta. Ellei työtä tallentanut jokaisen toiminnan jälkeen kone kaatui. Yhtäkkiä koneen wlan-yhteyskin sanoi itsensä irti. Nettiyhteys pelasi vain piuhan avulla. Käytin konetta vielä puolisen vuotta, mutta mitään suurempaa projektia sillä ei voinut toteuttaa jatkuvan kaatuilun takia.

Kun kannettavani oli tullut tiensä päähän ja 6 tuskallista pc-vuotta oli takana tiesin että seuraava koneeni olisi Mac. iMacistä lisää seuraavassa päivityksessäni.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s